nyito

(részlet egy korabeli szaklapból)

„.... Tisztelt vidéki olvasóink bizonyára olvasták már a napisajtóban, hogy a magyar államvasutak bpesti központi indóháza a forgalomnak átadatott. Nem is azt akarjuk hírül adni, csak a belberendezésről és különösen az önök előtt, mint legtöbb érdekkel bírót, a kolossális étkező helyiségről akarunk szólani. Annyit bátran elmondhatunk, hogy Magyarországon hasonló eddigelé nincs, sem terjedelemre, sem pedig a berendezést illetve. Középen négy korinthusi oszlop tartja a mennyezetet, melyet remek festmények díszítenek allegorikus alakokkal, porodizálva a gőzerőt minden alakjában. Villámfény szórja minden felé hatalmas fényét, mint bolygótüzek úgy tűnnek fel az apró lánggolyócskák a hatalmas csillárokon. Valóban elragadó látvány, különösen vidékiek. kik hasonló látványosságban még nem gyönyörködhettek, az ezeregy éjszakát vélik megtestesülve látni maguk előtt, amint megérkeznek."

 

Pinczérek Lapja, Budapest, 1884. szeptember 2.

- 1884-től Stadler Károly a Magyar Királyi Államvasutak Központi Indóházának vendéglőse. Glück Frigyessel együtt írták „Az ínyesmesterség története” című könyvet.

- Egy 1902-es kimutatás szerint Magyarországon a legtöbb bérleti díjat a Keleti pu. I. oszt. étterem után fizették, évi 16000 koronát. (A nyugati pu. forgalma sokkal kisebb lehetett, mert a bérleti díj csak évi 7000 korona volt.)

- „Új és fényes berendezés, elismert, elsőrangú konyha. Glück E. J.” Egy 1912-es hirdetésben.

- 1921-től Kurz János a vendéglős 1925-ig.

- 1943-ban Kuncz János a vendéglős. (Magyarosított? Fia? Nem tudjuk.)

- 1949-től a MÁV-tól kivált Utasellátó Vállalat üzemeltette.

- Utoljára 1965-ben újították fel.

- 1968-ban elbontották az eredeti, díszes fa falburkolatot.

- 1993 elején az Utasellátó Vállalat jogutódja bezárta.

- 1999-ben a Meko-Resti Kft. eredeti állapotának megfelelően felújította és megnyitotta.

Nyitvatartási időben klasszikus vendéglátóipari egységként működünk, és a nagyközönség fokozott kulináris igényeinek teszünk eleget. A pályaudvar közelsége ellenére, a nyugalom és meditatív csend birodalma ez.
Megszomjazott és frissülésre vágyó vendégek bárunkban valódi oázisra lelnek, ital-, koktél- és kávékülönlegességeinkkel öblíthetik le az út porát.
Az ételek gazdag ízvilágát nemzetközi versenyeket is nyert, kiemelkedő szakmai tapasztalatokkal rendelkező mesterszakácsaink biztosítják, széles gasztronómiai palettát kínálva az éhes ide betérőknek. Választékunkban a reggeli ételektől kezdődően a hideg és meleg előételeken, valamint a hal- és vadhúsból készült konyhai különlegességeken keresztül a hagyományos hazai ízeket felvonultató főételeinken át a pizza-különlegességek és vegetáriánus konyhaköltemények is helyet kaptak, rendkívül kedvező áron.
A felszolgálást nemzetközi szállodai gyakorlattal rendelkező, több nyelvet beszélő kiszolgáló személyzet végzi magas színvonalon.
Éttermünk hagyományos értékeket képviselve térelválasztókkal, akár létszám szerint elszeparált és önálló asztalokkal, a nyári hónapokban terasszal is várja vendégeit. Az utazóközönség itt ülve, kényelmesen várhatja meg az induló és érkező vonatokat.
A meghitt, kulturált körülmények között szórakozni óhajtó vendégeink óriáskivetítőn nézhetik az aktuális híreket, nagy eseményeket.

Eredeti állapotában felújított és 1999 áprilisában megnyitott éttermünket ezúton ajánljuk a társaságok figyelmébe is. Páratlan időutazásban lehet részük!

A pályaudvartól totálisan szeparálható, zajszigetelt, 300 m2-es alapterületből álló terem és különterem 220 ülőhely, állófogadásoknál mintegy 300 fő kapacitással rendelkezik. Méretének köszönhetően és önálló, őrzött parkolójából adódóan alkalmas csoportok folyamatos fogadására, nagylétszámú rendezvények, esküvők lebonyolítására. Az érdeklődésre való tekintettel zenés estek megrendezését, lebonyolítását külső művészekkel is vállaljuk.
A muzeális értékeket képviselő, hazánkban egyedülálló, századfordulón épített, antik óraszekrény meghatározó eleme éttermünknek, s nem utolsósorban reprezentatív háttérként szolgálhat esküvők, üzleti tárgyalások, fogadások, bankettek, összejövetelek megörökítésénél, reklám- és játékfilmek megjelenítésénél. Filmrendezők, operatőrök előszeretettel választják éttermünket különböző jelenetek helyszínéül. Többek között Cappuciner, Blue Visa, Amstel, Coca-Cola, Renault reklámfilmeket is forgattak már itt, de a Jadviga párnája, vagy a Kalandorok című mozifilmekben is fellelhető az akusztikailag és hangszigetelés szempontjából is tökéletesnek mondható helység.
Az étterem szerves részét képviselő század eleji hangulatot és eleganciát idéző különtermünk tökéletesen alkalmas 30 fős létszámú tárgyalások, mini-konferenciák, árubemutatók, céges vagy baráti összejövetelek megtartására.


Fotógalériánkban egy kis ízelítót láthat azokból a céges, vagy privát eseményekből, amelyeknél éttermünket választották helyszínül.

Amennyiben az Ön érdeklődését is felkeltettük, kérjük keressen minket, vagy jöjjön el, hogy személyesen is megtapasztalja ezt az építészeti csodát!

Baross Étterem

1087 Budapest, Baross tér 11/a.
1426 Budapest, Pf.28.
Asztalfoglalás: (+36)-1/343-6238
Fax: (+36)-1/413-1553

info@meko.hu

2001 februárjában a mediterrán ételek iránti fokozott igény teljesítése érdekében a főváros több pontján nyitottunk Gyros Kuckó néven büféket. A Keleti-pályaudvari büfénk után az Árpád-hídi metróállomás mindkét pontján, a Margit-hídnál, és a Boráros téren is megnyíltak a büféláncolat további tagjai.
Sikerének titka a gyors kiszolgálás, a versenyképes árak és a hideg-meleg étkezési utalványok (Sodexho Pass, Ticket Restaurant és Chéque Déjeunner) elfogadása mellett, a friss alapanyagok, a helyszíni sütés, és nem utolsó sorban az eredeti receptekben keresendő

 

Gyros Kuckó
Keleti Pu.

Gyros Kuckó
Árpád-híd

Gyros Kuckó
Árpád-híd


Gyros Kuckó

Boráros-tér


Gyros Kuckó

Boráros-tér


Gyros Kuckó

Margit-híd

Üzemeltető: Me-Ko Resti Kft.
1087 Budapest, Baross tér 11/a.
Tel.: (+36)-1/343-6238
Fax: (+36)-1/413-1553
gyros@meko.hu

 

Minden jog fenntartva Me-Ko Resti Kft.®©